Az şairlerden Zahrad’ın Aras Yayıncılık tarafından yayımlanan kitapta bulunan şiirleri azın şiirlerinden değil şiirin azlarından oluşmaktadır.
Memleketim dediği yerde
Kendini Gururlu hisseder insan
Orada hayat sürerek
Memleketim dediği yerde
Ürer çünkü insan
Sınırları ufka doğru sürerek
Memleketim dediği yerde
Ölümsüzleşir insan
Azar azar ölerek
Asıl adı Zareh Yaldızcıyan olan şair Zahrad az olanlardan. Memleketim dedikleri yerde zaman zaman az, zaman zaman çok ölenlerden. Azı çok yapanlardan.. 1924’te İstanbul’da doğan şair 2007 yılında yine memleketi İstanbul’da yaşama gözlerini kapar. Eczacılık fakültesini kazanır, burada bir yıl okuduktan sonra tıp fakültesine geçer. Orada 3 yıl okuyup yarıda bırakır. Çeşitli işler ile uğraşır. İlaç deposunda, kâğıtçıda, noterde ve tıbbi malzemeler satan bir firmada çalışır. Daha sonra kravat ticareti işine girer. Sırası ile kemer imalatı, hırdavatçılık ve zincir ticareti ile uğraşır. Bu kadar çok işin ya da çeşitli işin yanında o hep “az”ın şiirini yazar.
Verimli tarladır der reklam
Bir yüz verir
O tutup
Karısını gömdü oracığa
Şimdi bekleyiverir
Yukarıdaki “Tarla” şiiri gibi yaratıcı zekânın ortaya çıkardığı gülümseyen, gülümseten şiirler yazdı. Yani mizahi şiirler yazdı Zahrad. Şiirleri Ermeniceden Türkçeye çeviren Ohannes Şaşkal’ın dediği gibi”Zahrad şiirinin belki de en belirgin özelliği güler yüzlü, başka bir ifadeyle de mizahla yüklü oluşudur.” İşte bu yüzden şiirine “az şiiri” diyorum. Mizah, şiirde pek kullanılmaz. Daha doğrusu gerçek anlamda kullanabilen azdır. Mizahi şiir yazacağım diye işin suyunu çıkaran ise çoktur. Oysa Zahrad bu işin kıvamını tutturan azlardan biridir.
Dört koyundular
İlkini kestiler önce
İkincisini haklarken tam
Kaçmayı denedi üçüncüsü
On metre gitti gitmedi
Enselediler
Ben o üçüncüsünün etinden yedim
Yaşam tadı vardı
“Kurban” adlı bu şiirde ise mizah var ama kara mizah vardır. Şiiri okuyup bitirdiğinizde gülümsemeniz yarım kalıyor. Çünkü bir yandan da canınız acıyor. İşte bu şiirleri yazanlar artık az.
Aras Yayıncılık tarafından Zahrad’ın daha önce yayınlanan kitaplarından alınan şiirlerden oluşan “Ferah Tut Yüreğini” adlı bu seçki şiirler kitabını oluşturan şiirler özenle seçilmiş. Mizahi şiirlerin önde tutulduğu seçki şiirlerin isimleri de şiirler hakkında ip ucu veriyor. ”Sivrisinek Hesabı, Maymun, Hayra Alamet, Kedi Öğretmen, Kabak Tadı, Maden Suyu, Santorini Eşeceği, Aşk Yama Tutmaz…” Zahrad yazdığı daha doğrusu tamamlayamadığı taslak olarak kalan son şiirini Hrant Dink için yazmış. Bu şiir de kitabın bir süprizi olarak karşımıza çıkıyor. Zahrad ile Hrant Dink ile sıkça buluşur ve sohbet ederler. Son buluşmalarında Zahrad onun adına endişe duyduğunu söyler. Hrant Dink ise çok tehdit aldığını kelle koltukta gittiğini ölümünün yatakta değil ayakta olacağını ,biz yaşadığı cehennemi cennete çevirmeye talip insanlardan olduklarını söyler ona. Yani o da az olanlardandır. İşte şiirde bu konuşmadan çıkar.
İkna ettiler güvercinleri.Kimse dediler,ateş açmaz
üzerlerine.İnandı Hrant.Gerçi ürkekçe,
inandı bir güvercin olduğuna.
Gel gör ki, ateş açtılar işte!
Öngörmüştü,birkaç yıl önce söylemişti bana:
-Ayakta olacak ölümüm,dimdik,
Değil yatarak yatakta…
Yatıversin ışıklar içinde şimdi.
Bize sorarsanız hep muzaffer kalacak
Lekesiz bir heykel gibi.
Zahrad, az olarak azın şiirini değil şiirin azını yazanlardan oldu hep. Çokbilmişlere mizahi şiir nasıl yazılır az söz çok şiiriyle sözcük sözcük gösterdi.
- Ferah Tut Yüreğini
- Yazar : Zahrad
- Çeviren: Ohannes Şaşkal
- Türü: Şiir
- Sayfa Sayısı: 240 Sayfa
- Basım Tarihi: 2015
- Yayınevi: Aras Yayıncılık
- Kendi Boşluğunun Ağırlığını Merak Eden Şiirler - 30 Kasım 2018
- Şi Sayılı Şiirler - 13 Mayıs 2018
- Ve Nihat Ziyalan - 28 Mart 2018
FACEBOOK YORUMLARI