Bilim ve Mutfak

‘Bilim ve Mutfak’ başta gastronomi öğretimi görenlerin, aşçıların ve yeme içme kültürüne meraklı olanların zevkle okuyabileceği bir kitap

Bu bilgiler günlük hayatta ne işimize yarayacak? Sorusuyla başlayan cümlelerin sayısı ortaöğretimden üniversite sıralarına kadar giderek artıyor. Hayata daha çok pragmatik yaklaşan, kestirmeci, özü kavrayamayan nesiller yetiştiriyor eğitim sistemimiz. Hatta bu tarz yaklaşımlar, bilimsel bilgi ve bilim düşmanlığına kadar kapı aralıyor.

Alberto Douglas Scotti’nin Türkiye İş Bankası Kültür Yayınlarından çıkan ‘Bilim ve Mutfak’ kitabı ise gastronomi alanına bilimden açılan bir pencere işlevi görüyor.

Her yaş grubuna hitap eden ‘Bilim ve Mutfak’ başta gastronomi öğretimi görenlerin, aşçıların ve yeme – içme kültürüne meraklı olanların zevkle okuyabileceği bir kitap.

Kitapta kolay hazırlanabilen 16 yemek tarifi yer almakla birlikte, bu tarifler fizik, kimya, biyoloji ve geometri alanından örneklerle desteklenmiş. Bilimin aslında ne kadar somut, hayatımızın içinde-hatta mutfakta- olduğunu kanıtlar nitelikte.

Kitabın sayfalarının bir tarafında yemek tarifleri yer alırken diğer tarafında yemek tarifleriyle ilgili bilimsel olgular, ilkeler açıklanmış. Tarifle ilişkili bilimsel alanlarda, önemli araştırmalar ve buluşlar yapmış bilim adamlarının kısa yaşam öyküsü ve bilimsel çalışmaları da kitapta yerini alıyor.

‘Bilim ve Mutfak’ kitabının görsellerle desteklenmesi, açık, anlaşır ve kolay bir dille yazılmış olması okura keyifli bir okuma sunuyor. Örneğin buzlu limonata tarifinde, buzların limonata bardağında neden batmadığından hareketle gemilerin nasıl suyun üstünde durduğuna, denizaltıların deniz altında nasıl kalabildiğine ilişkin birçok örnekle Arşimet Kanunu’na ulaşıyor yazar kitabında. Arşimet’in kısa yaşam öyküsü ve önemli çalışmalarıyla buzlu limonata tarifi tamamlanıyor!

Şiş kebap tarifiyle ‘enerji olarak ısı’, ‘iletkenler’ ve ‘genleşme’. Mayonez yapımı ile ‘koloidal çözelti’ karabiber sirke karışımı ile ‘süspansiyon’, tuz sirke karışımı ile ‘çözelti’, zeytinyağı sirke karışımı ile ‘emülsiyon’ gibi birçok bilimsel olguyu kolaylıkla okura aktarıyor.

Kitabın devamında, ‘merkezcil ivme’, ‘yüzey ve hacim’, ‘fermantasyon’, ‘ateş’, ‘elektrik’, ‘asit’, ‘baz’ ve daha birçok pratik bilimsel bilginin hayatımızdaki yeri kanıtlanıyor.

Mutfağınıza ve yemeklerinize kitabın gözüyle bakmakta yarar var. Mutfakta sadece yemek yapmadığınızı keşfedeceksiniz ve yemek hazırlarken daha çok keyif alacaksınız.

Bilim mutfakta! İyi okumalar…

  • Bilim ve Mutfak
  • Yazar: Alberto Douglas Scotti
  • Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
  • Sayfa Sayısı: 40
  • Baskı Yılı: Haziran 2014
Ahmet Geyik
Latest posts by Ahmet Geyik (see all)
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Sanat, Hayat ve Livaneli

Read Next

Başımızın üzerinde yeriniz var, kuşlar!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *