Aztek sofralarından günümüze çikolatanın serüveni ve 30 çikolatalı tarif
Tanrıların Yiyeceğini Keşfe Davetlisiniz
Helen Sudell tarafından hazırlanan Zeytinli, Naneli, Zencefilli, Sarımsaklı, Biberli, Limonlu, Kahveli ve Çikolatalı tarifler kitapları İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlandı.
‘Çikolatalı Tarifler Kitabı’ serinin belki de en çok ilgi gören kitabı. Çikolatanın kısa tarihi ile başlayan kitapta, çikolata çeşitleri, mutfaklarda çikolata kullanımının temel teknikleri ve 30 çikolatalı kek, makaron, turta, kurabiye, sufle, mus tarifi yer alıyor.
Kısa çikolata tarihi
Çikolatanın ana kaynağı ‘Theobroma cacao’ ağacının tohumlarıdır. Yunanca da ‘theobroma’ tanrıların yiyeceği anlamına gelir. İlk olarak Aztek imparatorluğunda tüketilmeye başlayan çikolata, 16. Yüzyılda Avrupa’da seçkin bir içecek olarak sofralarda yerini almış. Avrupa toplumlarının çikolata ile tanışmasının ardından çikolata, içeceklerden, pastalara, şekerlemelere kadar damakların aranan lezzeti haline gelmiş.
Kaliteli çikolata hangisi?
Çikolata çeşitlerini kısa bilgiler ile açıklayan yazar, kuvertür çikolatadan düğme çikolataya kadar çikolata hakkında kısa bilgiler sunuyor okuruna. Kitabı okurken göz ardı edilmemesi gereken en önemli noktalardan biri çikolatanın kalitesi ile ilgili bölüm. Çikolata satın alırken göz ardı edilen kakao yağı miktarı üzerinde önemle duruyor yazar.
Benmari yöntemi
Helen Sudell çikolata kitabında, mutfaklarda çikolatanın kullanım tekniklerini sıralarken püf noktalarını da aktarmayı ihmal etmiyor. Kitaptaki aşamaları takip ederek çikolata kullanım tekniklerini kolayca uygulayabilirsiniz. Benmari yöntemi (buharla eritme) başlıca yöntemlerden biri olmasının yanında kitaptan okuduğumuz diğer yöntemlerden bir kaçı ‘temperleme’ ve ‘harelendirme’dir.
Uygulamasının kolaylığı nedeniyle benmari yöntemini kitaptan alıntılamakla yetinelim ve bir yemek reçetesi sunalım.
‘Çikolatayı küçük parçalara ayırın. Parçaları benmari tenceresine veya hafif kaynar suyla dolu bir kaba koyacağınız ısıya dayanaklı bir kâseye yerleştirin. Kâsenin tabanının suya değmemesine dikkat edin. Çikolata eriyip pürüzsüz bir görünüm alana kadar ısıtın ve ara sıra karıştırın. Ateşten alın ve karıştırmaya devam edin.’ Benmari ile erittiğiniz çikolatayı sıcak çikolatadan, yaş pastalara, meyveleri kaplamaya kadar birçok yerde kullanabilirsiniz.
‘Hakiki sıcak çikolata’
Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi ‘Hakiki sıcak çikolata’ tarifine yer vererek sonlandıralım…
‘2 fincan için
115 g sade çikolata (kakao oranı en az %60 olmalı)
400 ml süt
Çikolatayı kırıp ısıya dayanıklı bir kâseye veya benmari tenceresine koyarak, hafif kaynar suyla dolu bir kabın üzerine yerleştirin. Tamamen eriyip pürüzsüz bir görünüm alana kadar 10 dakika ısıtın. Sütü küçük bir cezveye dökerek orta ateşte kaynama noktasına getirin. Sıcak sütün bir kısmını erimiş çikolata ile karıştırın. Sütün kalanını da ekleyerek bir mikser yardımıyla köpürtene kadar karıştırın. Sıcak çikolatanızı bardaklara dökerek soğutmadan için.’
- Çikolatalı Tarifler Kitabı
- Yazar: Helen Sudell
- Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
- Sayfa Sayısı: 64
- Baskı Yılı: Şubat 2016
- Büyük Sos Şöleni Başlıyor! - 10 Aralık 2016
- Gaziantep Mutfağı Evinizde - 2 Eylül 2016
- Biraya dair her şey… - 9 Temmuz 2016
FACEBOOK YORUMLARI