
7 katlı bir apartmanda yaşayan kahramanımız her katta karşısına çıkan kapılara bakarak, o kapı ardında yaşanan hayatlara dair müthiş hayaller kuruyor, inanılmaz hayatlar yaratıyor.
Hayal kurmak çocukluğumdan beri çok sevdiğim ve yaşımın ilerlemesi ile birlikte vazgeçme ya da azaltma belirtisi göstermediğim için gurur duyduğum bir özellik. Tabi ki çocukluk zamanındaki kadar özgür, rahat ve ille de mantıklı olmak zorunda olmayan hayaller kurmak biraz zor. Çocuklar bu konuda çok net bir şekilde yetişkinlerden daha başarılı ve daha yetenekliler. Çocukların sınır tanımayan hayal gücü, engellenmediği ya da belli kalıplara sokulmaya çalışılmadığı müddetçe; etkin düşünme yetisi geliştirmeye, empati kurmaya, farklı düşünme yöntemleri bulmaya, problem çözmeye, eğlenmeye ve daha bir çok yeteneğin gelişmesine fırsat tanır.
Küçüklüğümden beri sokakta, otobüste, mahallede, işte vs gördüğüm insanlar üzerine uydurma (kendimce oldukça mantıklı ve gerçekçi) hayatlar kurgulamayı oldum olası çok sevmişimdir. Etik açıdan çok iyi bir örnek olmasa da otobüsle giderken önünden geçtiğim evlerin içlerine bakmayı, gördüğüm odalara, insanlara, mobilyalara göre farklı hayat örnekleri düşünmeyi bir yolculuğun en zevkli kısmı olarak görürüm. Bu sebeple de Komşularım kitabının her sayfasından çok zevk aldım.
7 katlı bir apartmanda yaşayan kahramanımız her katta karşısına çıkan kapılara bakarak, o kapı ardında yaşanan hayatlara dair müthiş hayaller kuruyor, inanılmaz hayatlar yaratıyor. Kapısında tekerlek olan evde bir akrobat aile, balık kokan 5. kat kapısının ardında denizkızı sevgilisiyle bir korsan ya da dördüncü katta sürekli ışığı sönen dairede bir vampir yaşıyor olabilir. Tek tek her katta, kapılara bakarak kurulan hayaller en son katta kahramanımızın kendi evine gelmesiyle son buluyor.
Çocukken başka hayatlara, başka ailelere özenmek ve kendi ailesini, kendi evini diğerlerine oranla sıkıcı ya da kötü bulmak herhalde birçoğumuzun yaşadığı yersiz bir tecrübedir. Kahramanımız da kendi evine gelene kadar o kadar renkli, eğlenceli ve farklı hayatlar, evler, insanlar oluşturuyor ki kafasında kendi evi ona oldukça sıkıcı ve olağan geliyor. Kendi kendine yarattığı birbirinden farklı ve her biri merak uyandırıcı bu kadar hayat ve ev varken, kendi ailesiyle, suratındaki hayal kırıklığı ifadesiyle oturduğu sahne okuyucuda da bir anda ani bir geçiş hissiyatı oluşturuyor. İlk okumada o kadar hareketten sonra kendi evindeki sahne gerçekten sıkıcı gelse de, ikinci üçüncü okumalarda bende o kadar kargaşadan sonra bir huzur havası bile yarattı diyebilirim. Ama neyse ki yazar hikâyeyi burada bitirip de minik okuyucuları bu hissiyatla bırakmıyor. Son 2 sayfada ailesiyle karşılıklı sevgilerini ve onların da hayatlarının eğlenceli ayrıntılarını göstererek güzel bir kapanış yapıyor.
Kitabın yine yazara ait çizimleri olağanüstü diyebilirim. Oldukça ayrıntılı ve renkli çizimleri, hikâyenin kendisinden daha fazla zaman ayırarak inceleyebilirsiniz. Kitabın en başında yer alan kayıp kedi ilânı, sizi zaten resimleri detaylı incelemeye mecbur bırakıyor. Her sayfanın yani her dairenin bir yerinde mutlaka yer almayı başaran kediyi arama bahanesiyle tüm resimleri dikkatlice inceleme ve eğlenceli ayrıntıları keşfetme olanağı yakalıyorsunuz.
Toplu konutların, onlarca katlı apartman dairelerinin çoğaldığı ama bununla ters orantılı olarak komşuluk ilişkilerinin zayıfladığı yaşam alanları, bu tarz bir oyunu oynamak için oldukça elverişli. Kitabı okuduktan sonra, siz de kendi apartmanınızdaki ya da mahallenizdeki kapılara bakarak çocukların farklı hayatlar oluşturmalarını sağlayabilir; oyunu dilediğiniz şekilde geliştirebilirsiniz.
Bu renkli ve eğlenceli kitap 3 yaş ve üzeri tüm okuyucular için uygun diyebilirim.
Keyifli okumalar…
Ebeveynlere Faydacı Puanlama
- Görsellik: 5 puan, detaylarıyla, hareketliliğiyle hikâyeyi destekleyen çizimlere sahip
- Hikâye: 5 puan. Eğlenceli ve farklı açılımlara fırsat veren bir hikâyesi var
- Eğitici/Öğretici Nitelik: 4 puan.
- Hayal Gücü Gelişimi: 5 puan
- Kültürel Gelişim: 4 puan
![]()
|
- DÜMTEK NECMİ’NİN MUHTEŞEM HİKÂYESİ - 24 Mart 2021
- DUT AĞACINDAKİ HAYALET - 9 Şubat 2021
- KİTAP TAMİRCİSİ TOPRAK - 7 Aralık 2020