Kaybolan kimlik hatırlanabilir mi?

Mahallede Kaybolma Diye, bir arayış hikayesi. Aslında insanın ne seçimler yapmış olursa olsun kimliğini arama ve bulma hikayesi.

2014 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Fransız yazar Patrick Modiano, 2. Dünya Savaşı bittikten hemen sonra 1945 yılında dünyaya geldiğinde savaşa dair yaşanan her şey bitmiş gibi gözükse de, asıl etkiler ileriki yıllar boyunca yavaş yavaş etkisini gösterecekti. Ki Patrick, Yahudi bir baba ile Belçikalı bir anne tarafından dünyaya getirilmişti. Dünyaya damgasını Yahudi soykırımı ile vuran bu savaşın ekonomik, sosyolojik, psikolojik etkileri yüzyıl boyunca sürdü. Savaştan on yıl sonra doğan çocuklar bile süregelen etkilerden paylarına düşeni aldı. Yahudi bir babanın çocuğu olarak ateşkesten bir yıl sonra doğan Patrick tabii ki yaşananlardan etkilenecek, yazar olmak isteyecek, ancak yazarak ruhunun huzura kavuşturmaya çalışacaktır.

Can Yayınları tarafından yayımlanan bir Patrick Modiano kitabı olan Mahallede Kaybolma Diye mart ayında raflardaki yerini aldı. Modiano’nun daha önce Bir Gençlik ve En Uzağından Unutuşun isimli kitaplarını da yayımlayan Can Yayınları, Mahallede Kaybolma Diye kitabıyla Nobel’li yazarı Türk okuyucusuyla yeniden buluşturdu. Böylece elimizde yine son derece özgün bir yazarın, kendine özgü anlatımıyla kaleme aldığı bir kitap var.

Kitabımızın kahramanı Jean Daragane, Paris’in kaoslu şehir hayatından kaçarak bir kasabaya yerleşmiştir. Bir tür inziva halindedir. Sosyalleşmeden geçirdiği, İnsanlardan uzak bu yaşam Jean’a iyi gelmiştir. Ta ki bir gün öğleden sonra saat dörtte evinin telefonu çalana kadar. Hikaye şöyle başlar:

“Neredeyse hiçbir şey. İlkin, çok hafif gelen bir böcek sokması gibi. En azından, kendi kendinizi telkin etmek için mırıldanarak, öyle dersiniz. Jean Daragane’ın evinde “çalışma odası” olarak kullandığı odada, akşamüstü saat dörde doğru, telefon çalmıştı. Odanın güneş vurmayan ucundaki kanepede içi geçmişti. Ve uzun süredir  çalmadığı için yabancı gelen şu zil sesi, bir türlü susmuyordu. Neden ısrarla çalıyordu? Belki de hattın öteki ucunda telefonu kapatmayı unutmuşlardı. Sonunda yerinden kalktı, odanın pencerelere yakın, güneşten kavrulan tarafına doğru yöneldi.”

Kurulmuş olan düzenin dışına çıkılacağı, artık hiçbir şeyin Jean için eskisi gibi olmayacağı hikaye evreni kendi paradokslarını yaratmaya başlayacaktır. Huzur dolu dünyada ilk çatlak oluşmuştur. Oluşma nedeni ise çok basittir. Arayan kişi Jean’ın tanımadığı biridir, bir yabancıdır. Ve O’na telefon rehberini bulduğunu söyler. Hikaye buraya kadar basit bir düzlemde ilerlerken Jean’la buluşmak isteyen bu yabancı rehberdeki bir isim hakkında bilgi almak ister. Daragane rehberdeki bu isimle ilgili hiçbir şey hatırlamaz. Guy Torstel ismi bir şey ifade etmemektedir.

Fakat ister istemez neler olduğu ile ilgili geçmişi kurcalamaya başlayacak, geçmişinde unutmak istediği ne varsa hatırlamaya çalışırken bulacaktır kendini Daragane. Bu süreç onun için bir kimlik arayışında dönüşecektir. İnzivaya çekilmek bir kurtuluş gibi gözükürken bir anda ortaya çıkan yabancı, ona ait olan rehberde kayıtlı olan başka bir yabancı isim ve zincirleme gelen olaylar kendi içinde bir sorgulama sürecine götürecektir onu. Çünkü tanımıyor dediği Guy Torstel ile ilgili tüm veriler geçmişte hayatlarının kesiştiğini göstermektedir.

Mahallede Kaybolma Diye, bir arayış hikayesi. Aslında insanın ne seçimler yapmış olursa olsun kimliğini arama ve bulma hikayesi. Patrick Modiano kısa tuttuğu cümlelerle hikayesini anlatsa da çok katmanlı uzun bir insan hikayesine odaklanmamızı istiyor. Kimlikleri yok edilmiş, sistematik olarak kökleri kazınmak istenmiş atalarının genlerden gelen yaşam mücadelesi aslında bu roman.  Bunu hikayeyi okurken hissetmemek neredeyse imkansız.

Kaybolmanın, hatırlamamanın, kimlik arayışının ne demek olduğunu anlayabilmek adına Mahallede Kaybolma Diye romanını okumanız dileğiyle.

  • Mahallede Kaybolma Diye
  • Yazar: Patrick Modiano
  • Çeviri: Nedret Öztokat
  • Türü: Roman
  • Baskı Yılı: Mart 2019
  • Sayfa Sayısı: 116 Sayfa
  • Yayınevi: Can Yayınları
Aynur Kulak
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Sevin Okyay anlatıyor: Hakikaten

Read Next

Kadınlar öykülerin içinden başkaldırıyor!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *