Boborildo Problemleri, farklı bir yaratık türü olan Boborildoların değişik familyalarından karakterlerle bezeli bir kitap.
Eva Furnari, çocuk kitapları alanında özellikle takip ettiğim, kitaplarını sabırsızlıkla beklediğim ve hayranlık duyduğum yazarlardan biri. 60’dan fazla kitap yazan ve pek çok ödüle layık görülen; Şair Kısakulak ve Bay Mucittaş ve Ailesi kitapları ile bence sadece benim değil, tüm okuyucuların da hayranlığını kazandığını tahmin ettiğim yazar, yine çok ince düşünülmüş, eğlenceli, yaratıcı ve hepsine ek olarak bu sefer okuyucuyu da işin içine sokan aktif bir kitapla karşımızda.
Boborildo Problemleri, farklı bir yaratık türü olan Boborildoların değişik familyalarından karakterlerle bezeli bir kitap. Çilliler familyasından Nini, Nini’nin kuzeni Nena, Nena’nın arkadaşı Danola, Danola’nın doktoru, doktorun hastaları gibi bir silsile ve devamlılıkla giden karakterlerin her biri birbirinden ayrıntılı, güzel ve komik bir şekilde resmedilmiş. Gerek fiziksel gerekse de kişilik özellikleri bakımından yaratılma aşamalarını düşününce hayranlık uyandıran bu karakterlerin hikâyeleri de en az kendileri kadar komik ve yaratıcı.
Hikâyenin içeriği ile yarışan, belli yerlerde hikâyenin önüne bile geçen birbirinden güzel çizimler de yine yazar Eva Furnari’ye ait.
Kırgınlıklarını farklı çekmecelerde saklama huyu olan Üzgünler familyasından Nodo, çikolata yedikçe vücudunda kulaklar çıkarmaya başlayan Dodomilo, çiçek ve meyve veren mobilyalar üretmekte usta olan marangoz Rofos gibi karakterlerin her biri kendi bölümünde bir sorun ya da problemle karşılaşıyor. Bir matematik problemini harika ayrıntılarla bezeli hikâyelerin içine yediren, çaktırmadan ve eğlenerek o problemi çözmeye teşvik eden kitapta, matematik problemlerinin yanı sıra karakterlerle empati kurmayı sağlayan, okuyucuyu hayal kurmaya veya farklı düşünmeye iten sorulara da yer veriliyor. Bir bölümde karakterin karşılaştığı sorunu çözmek için toplama çıkarma işlemi yaparken, bir başka bölümde ise “sen olsan ne yapardın, ne hissederdin?” gibi açık uçlu sorularla düşünme becerilerine yönelik bir adım atılmasını da sağlıyor.
Her bölümün sonunda sorulan soruların cevapları ise kitabın en arkasında veriliyor. Ancak kitabın yapısına ve mizah anlayışına uygun bir şekilde, normal problem çözümleri gibi işlemler silsilesi olarak değil de çözümleri de hikâyenin bir parçası haline getirilerek okuyucuya aktarılıyor.
Okuyucuyu da hikâyenin içine sokan kitap, rakamsal işlemlerle çözülen problemlerin yanı sıra, akıl yürüterek ya da hayal kurarak da belli sorunların üstesinden gelinebileceğini gösteriyor. En son sayfada ise, bonus olarak 3 karakter daha tanıtılıyor ki, özelliklerini okudukça yine hayranlık içinde güldürmeyi başarıyor.
Hikâyenin içeriği ile yarışan, belli yerlerde hikâyenin önüne bile geçen birbirinden güzel çizimler de yine yazar Eva Furnari’ye ait. Tudem Yayınları’ndan çıkan ve özellikle matematik dersi ile ilk kez karşılaşan çocukların, matematiğe bakış açılarını etkileyecek ve bu alanla baştan barışık olarak devam etmelerini sağlayacak kitap, 7 yaş ve üzeri tüm okuyucular için uygun.
Keyifli okumalar…
Ebeveynlere Faydacı Puanlama
- Görsellik: 5 puan, eğlenceli, yaratıcı ve güçlü çizimleri ile hikâyeyi çok güzel bir şekilde destekliyor.
- Hikâye: 5 puan. Hem matematiği eğlenceli bir şekilde sunan hem de okuyucuyu da kitabın akışına dahil eden bir hikâyeye sahip.
- Eğitici/Öğretici Nitelik: 5 puan.
- Hayal Gücü Gelişimi: 5 puan
- Kültürel Gelişim: 4 puan
|
- DÜMTEK NECMİ’NİN MUHTEŞEM HİKÂYESİ - 24 Mart 2021
- DUT AĞACINDAKİ HAYALET - 9 Şubat 2021
- KİTAP TAMİRCİSİ TOPRAK - 7 Aralık 2020
FACEBOOK YORUMLARI