Hem polisiye hem de yeraltı edebiyatına yerleştirebileceğimiz Siyah Yıldız Nairobi, ilginç karakterleri, hareketli bölümleri ile film tadında bir okuma yaşatıyor.
“Etnik nefretin ölümden sonra bile çözülmemesi olağan bir şey mi? Demek istediğim, ölümün insanları bir araya getirmesi gerekmez mi, en azından sevdiklerini toprağa vermek için”
Türlü çeşit yabancı diziyi izlemeyi sevdiğim gibi bu dizilerin bir kısmının müziklerine de düşkünlük yaşadığım oluyor. Bu aralar 1920lerdeki içki yasağını, kaçakçılığı ve mafya oluşumlarını anlatan “Boardwalk Empire” dizisinin müziklerine dadanmış durumdayım. Pek sevdiğim bu 20’lerin caz müziklerini dinlerken okumayı yeni bitirdiğim Siyah Yıldız Nairobi kitabının yazısına girişiyorum.
Polislik yaptığı ülkesi Amerika’yı terk edip Kenya’ya yerleşmiş olan Afro-Amerikalı Ishmael Fofona hikayenin anlatıcısıdır. Birlikte mutlu bir evlilik yaşadığı eşinin yanında olduğu zamanlar dışında sınırları olmayan, yaralayabilen, işkence yapabilen, gerektiğinde gözünü kırpmadan öldürebilen, kendi ölümlülüğü ile uzlaşabildiği için ölmeye hazır olmayan suçlulardan avantajlı olan, kısaca O diye adlandırılan Tom Odhiambo ise ortağıdır. Birlikte kurdukları Siyah Yıldız Dedektiflik bürosunda abuk subuk davalarla birbirinden farklılığı olmayan günler geçirmektedirler. Bir gün, O’nun bağlantıyı koparmamış olduğu Kriminal Araştırma Şubesi şefi Yusuf Hassan onlara Ngong Orman’ında bırakılmış olan bir cesedi paslar. Hemen ertesi günü geride on Amerikalı, beş Avrupalı ve elli bir Kenyalı ölü bırakan Norfolk Oteli bombalaması olur. İki olayın birbiriyle bağlantılı olduğu düşünülür. İşin cinayet kısmını O ve Ishmael araştırmaya başlar.
“Burada, Kisumu’da, Nairobi’de ve Rift Vadisi’nde, Luolar, Kelenjinler ve Gikuyular, şimdi KUKM’nin konforlu ortamında oturup ülkenin geleceğini tartışmakta olan yağlı orospu çocukları adına birbirlerini öldürüyorlardı.”
Olaylar 2007 yılında geçmekte ve Kenya’da bir seçim dönemi yaşanmaktadır. Aynı zamanda Amerika’da da Obama’nın başa geçeceği seçim yaklaşmaktadır. Kenya’da çeşitli etnik guruplar birbirine girmiş, ülke karmaşa içindedir. Araştırdıkları cinayetin derin bir takım örgütlerle ilişkili olduğunun ortaya çıkmasıyla İshmael, O ve İshmael’in sevdiği kadın Madeline Muteteli yani Muddy kendilerini Kenya, Meksika ve Amerika arasında mekik dokurken bulurlar.
“Hiç mantıklı değil; Reagan ölü ve muhafazakar, Thatcher muhafazakar, Carter ve Mandela ise liberaller, hatta kimilerine göre devrimci. Onları bir araya getiren ne olabilir ki” diye sordu Muddy.
Siyah Yıldız Nairobi, 1971 doğumlu Kenyalı romancı, şair ve yazar Mũkoma wa Ngũgĩ’nin ikinci romanı. Ayrıntı yayınları Yeraltı Edebiyatı Dizisi’nde çıkmış olan kitap aynı zamanda polisiye edebiyatına da giriyor. Kitap boyunca işlenen cinayetleri, patlayan bombaları anlatırken bir yandan da hem Amerika hem de Afrika ve Kenya’ya mizahi dokundurmalar da yapmış yazar.
“Amerikalılar, denizaşırı görevlerdeki personeli, demokrasiye duydukları kutsal bir sorumlulukla hareket eden, yakın tehlike altında olan ve aşırı önlemlerle yaşayan ciddi insanlar olarak düşünmek isterler. Gerçekteyse herkes gibi onlar da kafayı bulan ve birilerini yatağa atmaya çalışan insanlardır. Tüm bunların absürdlüğüne gülmeye başladım.”
“Afrika’da mizah, Kenya’da kahkaha, gülmeyi bilmeniz yeter çünkü bazı şeyler sadece komiktir, bombalanan bölgedeki kafası güzel bir CİA büro şefi gibi.”
Polisiye edebiyatı çok seven bir okur olarak kitabın asıl özelliği bana göre anlatımı. Bütün o silahlı çatışmalar, bombalama olayları, kaçma kovalamaca sahneleri vs. alıp çekseler film olabilecek denli canlı ve ayrıntılı. Okurken kahramanların yaşadıkları gözünüzün önünde rahatlıkla canlanıyor, bu da daha bir heyecanlanmanıza yol açıyor.
Aykırı tiplemeleri ve aksiyonu bol sahneleri ile güzel bir kitap Siyah Yıldız Nairobi. Polisiye bir hikayeyi anlatırken lafını da esirgemeden toplumsal ve siyasi konulara dokundurmaları ile yeraltı edebiyatında da yer alıyor ve okuyucuyu etkilemeyi başarıyor.
“Mantıklıydı söyledikleri. Sevdiklerimize kızdığımızda, hayatta oldukları sürece, barışmak için her zaman bir umut vardır. Ölümü hiçbir zaman hesaba katmaz insan.”
- Siyah Yıldız Nairobi
- Yazar: Mũkoma wa Ngũgĩ
- Çeviren: Bora Korkmaz
- Türü: Yeraltı edebiyatı
- Sayfa Sayısı: 288 Sayfa
- Basım Tarihi: Mayıs 2016
- Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
- EĞİTİM HAKKIMIZ SÖKE SÖKE ALIRIZ - 6 Haziran 2022
- Zeka mı? O da ne? - 3 Ağustos 2018
- Taşkafa; İdil ve inatçı dedesi… - 20 Nisan 2018
FACEBOOK YORUMLARI