Klinik psikolog Deniz Bolsoy Erdem’in Terapi Defteri isimli ilk kitabı geçtiğimiz ay raflardaki yerini aldı.
Bilişsel Davranışcı Terapi tekniğinden beslenerek geliştirilen Şema Terapi yurtdışında olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaşmaya devam ediyor. Şema terapi, duygu ve davranışlarımızın temelinde yatan zarar verici kök inançları tespit edip, değiştirmeyi amaçlayan bir terapi tekniğidir. Modlar ve şemalara odaklanarak, kişinin sağlıklı erişkin moduna ulaşmasını hedefleyen Şema Terapi tekniğinin, oldukça faydalı bir teknik olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Narsist Kişilik Bozukluğu ya da Borderline Kişilik Bozukluğu gibi değişime çok dirençli olan bozukluklarda, diğer terapi tekniklerine nazaran çok daha başarılı sonuçlar verdiği bilinmektedir.
“Çok tutkulu başlayıp kısa sürede kavgalarla dibe vuran ama bir türlü de onsuz yapamadığınız ilişki, çocukluk deneyimlerinizi sürdürdüğünüz bir ilişki olabilir.”
Klinik psikolog Deniz Bolsoy Erdem’in Terapi Defteri isimli ilk kitabı geçtiğimiz ay raflardaki yerini aldı. Kitabın Şema Terapi ile tanışmak için mini bir başlangıç niteliğinde olduğunu söylemek mümkün. Aslında yazar, kitapta Şema Terapi hakkında bilgi vermiyor ya da kullandığı tekniğin bu olduğunu vurgulamıyor. Ancak, Şema Terapiyi bilen biriyseniz bir şema terapist tarafından yazıldığını anlıyorsunuz. Yazar, danışanları ile çalıştığı konulardan çok kısa kesitler sunup, ardından kendine ait aforizma diyebileceğimiz cümleleri bir araya getirerek kitabını kurgulamış. Kitap ise üç ana bölümden oluşuyor:
- Yavaş yavaş değişim başlasın
- Kendini geliştirme
- Kendinle yüzleşme
Kitabına kendi deneyimlerini de aktaran yazar, oldukça samimi ve sade bir dil kullanmış. Kitabı okumadan evvel, tweet derlemesi izlenimine kapılmıştım ancak okuduktan sonra önyargılı yaklaştığımı fark ettim.
“İlişkiler sürekli değişim ve dönüşüm içinde olduğundan hiçbir zaman eskisi gibi olmaz. Ancak, her iki taraf birden ister ve emek verirse eskisinden daha da güzel olabilir.”
Kitapta, huzurlu bir yaşam için bireyin sınırlarını çizebilmesi, istek ve ihtiyaçlarını zamanında ve uygun üslupla dile getirebilmesinin önemi sıklıkla vurgulanıyor. Yanlış ilişkiler kurmamıza sebep olan şemalarımızın farkındalığı oluştuktan sonra değişim için uğraşmamız gerektiği öğütleniyor. Hepimizin kendimize özgü şemaları var ve bu şemaları fark etsek dahi, onlardan kurtulmamız ya da değiştirmemiz zaman alıyor. Çünkü şemalar çocukluk ya da ergenlik yaşantımızda oluşan çok güçlü kalıplardır.
“Kişisel gelişim dediğimiz şey, beslenmek ve spor yapmak gibidir. İster bir uzmanla, ister kendi kendinize, ancak istikrarlı yapılırsa faydalıdır. “
Yaklaşan temmuz ayı ile birlikte tatil planları da hayata geçmeye başladı. Yazarın bu minik ve yalın kitabının plajda güneşlenirken keyifle okunabileceği kanaatindeyim. Şema terapi ile ilgili çok daha detaylı bilgi almak isteyenlerin ise Hayatı Yeniden Keşfedin’i okumasını önereceğim. İyi okumalar!
- Terapi Defteri
- Yazar: Deniz Bolsoy Erdem
- Türü: Kişisel Gelişim
- Sayfa Sayısı: 211 Sayfa
- Basım Tarihi: Mayıs 2016
- Yayınevi: Doğan Novus
- Gezi ve Psikanaliz - 2 Haziran 2017
- İkinci Hayat - 25 Mayıs 2017
- Psikanalizin Unutulmuş Kadın Öncüsü - 8 Mart 2017
FACEBOOK YORUMLARI