İletişim Yayınları’ndan yayınlanan Yağmur Dinecek Kimse Bilmeyecek ağır bir yaşantının hüküm sürdüğü bir adada hızlı gelişen bir suç ve kaçış hikayesi.
Harun Candan’ın kaleme aldığı Yağmur Dinecek Kimse Bilmeyecek adlı roman, Hayalname’nin ardından yayınlanan ikinci kitabı. Yolculuk, aşk, aldatma, cinayet unsurlarının iç içe geçtiği bu romanın polisiye olma özelliğinin çok daha baskın olduğunu söylesek yanılmış olmayız sanırım.
İş amacıyla ve daha da özelinde düşünmek maksadıyla gerçekleşen yolculuk, kahramanımızın “gerçek mutluluğu” bulduğu bir esnada birden yön değiştiriyor ve yoğun bir kaçış hikayesine dönüşüyor.
Sayfaları çevirirken, mutlu bir aşk hikayesinin ne tür bir güzelliğe ulaşacağının hayallerini kurarken birden bire hiç beklemediğiniz bir dinamizmle karşılaşacaksınız.
İsmini bilmediğimiz karakterimiz bir banka müfettişidir. Evli olduğu ama gönül bağının koptuğu karısına boşanmak istediğini söylemesinin ardından iş icabı ada yolculuğu başlar. Gemide sigara içerken bir kadın görür ve ondan çok etkilenir. Aynı kadın teftiş için gittiği bankada çalışan Aslı’dır. Yemeğe giderler, içki içerler ve birbirleriyle mutlu vakit geçirirler.
Banka müfettişi, fırtına nedeniyle geri dönüşünü ertelemek zorunda kalır. Adada geçirdiği tüm zamanlar ise sağanak yağmur altındadır. İç karartıcı havayı dağıtan tek şey ise Aslı’yla geçirdiği güzel zamanlardır. Karısı Gülten’e ayrılık meselesini bir daha düşüneceği hususunda söz veren karakterimiz, Aslı’nın hayatına girmesiyle birlikte artık kararını verdiğini düşünür. Bundan sonra geleceğe dair tüm planları Aslı’ya dairdir.
Mevzubahis adanın, Yunanistan’a yakın olan adalardan bir tanesi olduğunu biliyoruz. Adanın bu özelliğinden kaynaklı kimi günlerde karanlık tiplerin adada görüldüğü zamanlar oluyor. Adanın bir geçiş güzergahı olması nedeniyle ya da gözden kaybolmak istenildiğinde “kanunsuzların” yolu adaya düşüyor. Bu nedenle adadaki tek yabancının banka müfettişi olan kahramanımızın olmadığını söyleyebiliriz.
Roman’da anlatılan hikaye 3-4 günlük bir zaman diliminde gerçekleştiğinden olayların akışının oldukça hızlı olduğunu söylemek mümkün. Roman’da kırılmanın başladığı noktada ise sanki birinci romanı bitirip ikinci romana başladığınız izlenimine kapılacaksınız. İste o an kitabı elinizden bırakmanız mümkün değil.
Bambaşka hayatlardan gelip aradıkları mutluluğu birbirlerinde bulan Aslı ve banka müfettişinin duygularındaki hızlı dönüşüm, size insan psikolojisinin olay anında ne tür bir değişime uğrayabileceğini gösterecek.
Kendi mutluluğu ve geleceğinden başka bir şey düşünmeyen bir banka müfettişinin zorunlu olarak olayların içine girdiğinde, Aslı ile arasında yaşanan aşkın nasıl bir nefrete dönüştüğünü okuduğunuzda, romanın yazarı Harun Candan’ın ustaca gerçekleştirdiği kurgu sizi kitaba bağlayacak.
Romanın gidişatını değiştiren olayın detaylarını okuduğumda gözümün önüne Çilem Karabulut’un neler yaşamış olabileceği geldi. Kimdi Çilem Karabulut? Adana’da yaşayıp, cinayetin eşiğinden dönen bir kadın. Kocasından türlü türlü işkenceler gören Çilem en sonunda şiddet gördüğü bir esnada yaşamak için kocasını öldürmek zorunda kalır. Çilem, yaşamak isteyen kadınların sesi oldu. Bir kadının hayatta kalması için illa öldürmesi mi gerekir sorusunu erkek egemen zihniyetin kafasına çaktı.
Bir romanı güzel yapan şeyin, onu okurken güncelle bağını kurmak olduğunu düşünüyorum, belki fantastik kurguları biraz konu dışında bırakacak olursak, tüm romanlar hayatın bir parçası. Yağmur Dinecek Kimse Bilmeyecek ise yine yaşadığımız hayatın bir kesiti niteliğinde.
Roman, kadın ve erkek arasındaki güçler dengesini alt üst eden bir anlatıma sahip. Gücüne güvenen bir erkeğin tereyağından kıl çeker gibi olaydan sıyrılmasına izin vermiyor Harun Candan. Ne de iyi yapıyor.
İletişim Yayınları’ndan yayınlanan Yağmur Dinecek Kimse Bilmeyecek ağır bir yaşantının hüküm sürdüğü bir adada hızlı gelişen bir suç ve kaçış hikayesi.
Yolculuk, aşk ve suç hikayelerini birleştiren bu romanı okumadan geçmeyin. Okurken sizin de gözünüzde mutlaka bir hikaye canlanacaktır.
- Yağmur Dinecek Kimse Bilmeyecek
- Yazar: Harun Candan
- Sayfa Sayısı: 185
- Baskı Yılı: 2016
- Yayınevi: İletişim Yayınları
- Kehribar Geçidi’nden Tadımlık… - 29 Kasım 2021
- Kitap Eki Dergisi 7. Sayı Çıktı! - 15 Temmuz 2020
- Kitap Eki Dergisi 15 Ocak’ta Okurlarıyla Buluşuyor - 1 Ocak 2020
FACEBOOK YORUMLARI