
Yıkamıyoruz bu köhne düzeni, bari roman okuyalım.
Ülkenin psikolojik durumu malum. Bin yılın allanan pullanan, dini önder payesi biçilen Fetullah Gülen’i ve onun tarikatı birden bire terör örgütü oluverdi. Tanrı adına çalıştıklarını söyleyen iki yapı birbirlerini yok etmek için uğraşıyorlar ve şimdilik Fetullahçı örgüt yenik gözüküyor.
Bir aya yakındır ülkenin belli başlı meydanları demokraaasi, erduvan diye inliyor. Sonra Sıla Yenikapı Mitingi için ‘ben bu şovda yokum’ dediği için aynı demokraaasi tarafından sakıncalı ilan ediliyor.
Diyarbakır ve Mardin’de bombalar patlıyor, sonra HDP binaları basılıyor. Kürtler ölüyor, Türkler ölüyor. Ermeni gâvurlukla, Kürt Ermenilikle, Yahudi her şekilde tehdit ediliyor. İsraille anlaşmalar yenileniyor, Putin’le el sıkışılıyor. Kürtler ölüyor, Türkler ölüyor her milletten insan ölüyor. Yeni bir dünya kurulamıyor, dinin belirlediği, ırkçılığın körüklediği savaşlarda bombalar atılıyor.
Şahsen bu tür gündemlerin yer aldığı bir tarihsel dilimde yaşıyor olmaktan sıdkım sıyrıldı. Sahi biz daha önce nasıl mutlu oluyorduk?
Bir süredir yalnızca iyi bir kitap okuyorsam mutlu olduğumu fark ettim. Hep söyleriz ya kitap insana başka başka pencereler açar diye. İşte o pencerelerden birinden atlayıp kaçmak istiyorum. O nedenle kafamı kaldırmadan kitap okumak istiyorum.
Gündeme saplanıp kalmak istemeyenlere birkaç kitap var önermek istediğim.
Kimini okudum, kimiyse okuma listemde.
Kara Muska
Daha önce Gazetecinin Ölümü adlı ilk romanını okuyup ikinci romanını sabırla beklediğim Elçin Poyrazlar’ın ikinci romanı Kara Muska. İlk romanda uluslararası politik bir öyküyü, çıkar ilişkilerini, şirazesi kaymış medyayı sermişti gözler önüne. Şimdi yine gazeteci Selin Uygar’la kaldığı yerden devam ediyor, ülkenin hali pür melalini anlatmaya.
- Kara Muska
- Yazar: Elçin Poyrazlar
- Türü: Polisiye
- Basım Tarihi: 2016
- Sayfa Sayısı: 160 Sayfa
- Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınevi
Bağdat Merkez
Emperyalist paylaşımın en önemli yıkımlarından birinin yaşandığı Bağdat. Özgürlük götüreceğiz kisvesi altında kanın, ölümün, gözyaşının hâkim kılındığı topraklarda kızı Miruc’u kurtarmak üzere Amerikalılarla çalışmak zorunda kalan Muhsin Hızır El Hafaci’nin hikâyesi. El Hafaci bu kan ve yıkım altındaki topraklarda, zulme ve acıya edebiyatla karşı duruyor. Kızıyla birlikte okuduğu mısralar direnme gücünü artırıyor.
- Bağdat Merkez
- Yazar: Elliott Colla
- Çeviri: Yasemin Akbaş
- Türü: Polisiye
- Basım Tarihi: 2016
- Sayfa Sayısı: 312 Sayfa
- Yayınevi: Encore
Zavallı
Birkaç ay önce Kitapekinde Timur Soykan’ın Liste romanı üzerine yazarken değinmiştim Zavallı’ya. Ülkenin dört bir yanında örümcek ağı gibi örgütlenen Cemaati ve ona göz yumanları anlatmıştı bu oylumlu romanında.
Zavallı da Liste gibi politik polisiye türünde ve Liste’nin anlattığı dönemin kısa süre öncesini anlatıyor. 2012’de yayımlanmış olmakla birlikte 15 Temmuz’a gelinen süreci anlatmış Timur Soykan romanında.
- Zavallı
- Yazar: Timur Soykan
- Türü: Polisiye
- Basım Tarihi: 2012
- Sayfa Sayısı: 500 Sayfa
- Yayınevi: Postacı Yayınevi
Resim Cinayetleri
Armağan Tunaboylu’nun Yıldız Cinayetleri’nden sonra ikinci romanı Resim Cinayetleri. Ana karakter Metin Çakır alışkın olduğumuz dedektif profillerinden farklı bir tip. Hem de öyle böyle değil. Bir kere Metin bir pezevenk. Bildiğin ‘sermaye’leri var yani. Korkak mı korkak, pis mi pis, çirkin ve karaktersiz bir dedektifle karşı karşıyayız. Metin Çakır şahsında bir cins dedektif parodisi yaratmış Tunaboylu ve çok iyi başarmış.
Gerçek hayatta yanınıza gelse kaçacağınız birinin roman karakteri olduğunda çok eğlenceli olabildiğini görüyorsunuz. Hem karakter hem de atmosfer çok başarılı resmedilmiş romanda. İlk baskısı 2005 yılında yapılan Resim Cinayetleri’nin ikinci baskısını yaptı yayınevi. Canınız çok sıkkın olduğunda elinize alın, kıkırdayarak okuyacaksınız.
- Resim Cinayetleri
- Yazar: Armağan Tunaboylu
- Türü: Polisiye
- Basım Tarihi: 2016
- Sayfa Sayısı: 312 Sayfa
- Yayınevi: Oğlak Yayınları
Müruruzaman Cinayetleri
Suat Duman’ın üçüncü romanı Dünyanın Leşleri ‘ni Kitapeki’nde geçtiğimiz aylarda tanıtmıştık. İkinci romanı Müruruzaman Cinayetleri’nin baskısı ise bir süredir bulunamıyordu. Yayınevi romanın ikinci baskısını yaptı da edinebildik. Cinayet Mevsimi adlı ilk romanındaki Mehmet Cemil karakteri ikinci kitapta da başrolde.
Bir dizi cinayeti çözmek için yola çıkan Mehmet Cemil 80 öncesinin illegal örgütleriyle de karşılaşıyor. Yayınevi sert bir intikam öyküsü diye tanıtmış kitabı.
- Müruruzaman Cinayetleri
- Yazar: Suat Duman
- Türü: Polisiye
- Basım Tarihi: 2016
- Sayfa Sayısı: 176 Sayfa
- Yayınevi: Alakarga Yayınları
- Çağatay Yaşmut’tan Moda Cinayetleri - 16 Şubat 2019
- Bir Sevgi Masalı ve Organik Kitaplar - 19 Ocak 2019
- Domingo’dan Böcek Çılgınlığı - 12 Aralık 2018
FACEBOOK YORUMLARI