
Dâhiler Sınıfı serisi yılın son çeyreğinin sürprizi oldu. Domingo Yayınevi‘nin yayımladığı serinin ilk üç kitabı Eylül ayında raflardaki yerini aldı.
Steve Jobs ismini bilgisayar kullanan, akıllı telefonu olan herkes bir kez duymuştur. Şöyle deriz; “Ha o mu Apple’ın kurucusu.” En çok şunu ekleyebiliriz “Apple logosunu nasıl bulmuş biliyor musunuz?”
Ya da “Şu dilini çıkararak fotoğraf çektiren adam şey değil mi, hani atom bombasını bulmuştu.”
Mona Lisa tablosundan başka bir tablosunu bile sayamayacak kişiler için adını telaffuz ediyor olmak iyi gelir, kültürlü gösterir Leonardo da Vinci’yi bilmek.
Giuseppe Ferrario’nun çizimleri
Bu dediklerimiz, iddia ettiklerimiz doğru mu peki? Domingo Yayınevi, Dâhiler Sınıfı serisinde; doğru sandıklarımızı, bilmediklerimizi, öğrendiğimizde ufkumuzu artıracak ayrıntıları 9 yaş üstündeki tüm çocuklar için yayımlamış. Tarihte yer eden kadın ve erkeklerden oluşan 9 kişinin yaşam öyküsünü önemli İtalyan yazarlar kaleme almış. Giuseppe Ferrario çizimlerini yapmış. Dilimize ise aynı özenle Kemal Atakay çevirmiş.
Biyografiler hep çok dikkatimi çekmiştir. Tarihi kişiliklerin çocuklukları, ilk hataları, ilk çıkışları, en büyük öfke ve üzüntü anlarını öğrenmekten birçok insan gibi ben de çok hoşlanırım. Başkalarının hayatını merak ediyoruz velhasıl.
“ Okulun yararı ne?”diye soruyordu Albert kendi kendine, “eğer tek başıma Milano’nun sokaklarında dolaşarak aynı sonuçlara ulaşıyorsam?” [i]
“ ‘Bu bilgisayara ne ad verelim?’ Diye sordular çalışmanın belli bir aşamasında.
Elini kaldıran Raskin oldu. ‘Benim tercih ettiğim elma, McIntosh’tur. Machintosh’a ne dersiniz?’ ”[ii]
Dâhiler Sınıfı; Yaşam öykülerinde tarafsızlık
Sınırsız Deha kitabı Einstein’ın hayatını anlatırken toplumsal koşulları, yaşadığı zorlukları, savaşı, yıkımı da anlatıyor. En önemlisi Einstein’ı anlatırken olabildiğince nesnel bir yaklaşım sergiliyor. Bunu Steve Jobs ve Leonardo da Vinci biyografilerinde de görüyoruz. Hatalı ya da eleştirilecek tarafları konusunda biyografisini yazdığı kişiden yana davranmıyor yazar. Yaşam öykülerinde tarafsızlık, kişinin ortaya çıkış koşullarını anlamak bakımından, tarafgirliğe göre daha açıklayıcı oluyor.
Bizim gibi, tarihi şahsiyetlerin ders kitaplarında bile nasıl kusursuz birer tanrı şeklinde resmedildiği düşünüldüğünde önemli bir nokta bu.
Onu geçtim, en pespaye bilinen kişilere bile cami avlusunda “iyi bilirdik” ünlemesi, ‘ölünün arkasından konuşulmaz’ yaklaşımı nesnelliğin neresine oturur allasen. Dediğim durumdan rahatsız yetişkinler kuşağı, çocuklarının, önemli addedilen insanları eksik ve fazlalıklarıyla bilmesine yardım edecek her tür kitabı baş tacı etmeli, ediyor.
Dâhiler Sınıfı serisinin ilk üç kitabı Leonardo da Vinci- Zamanının Ötesinde Bir Dahi, Einstein- Sınırsız Deha ve Steve Jobs- Bilgisayara Can Veren Adam adlarını taşıyor. Konusuyla, çizimleriyle ve sevimli ölçüleriyle yaşı 9’dan büyük tüm çocuklar için yazılmış bu biyografileri kaçırmayın derim.
İyi okumalar.
[i] Sınırsız Deha; syf 16
[ii] Bilgisayara Can Veren Adam; syf 57
![]()
|
![]()
|
![]()
|
Okuma önerisi!Aynur Kulak’ın incelemesi; “Hiç kimsenin ve herkesin ustası; Juan Carlos Onetti“ Juan Carlos Onetti imzalı Veda Ederken, Yarın Başka Bir Gün Olacak, Artık Fark Etmediğindeisimli kitaplar Alakarga Yayınları tarafından yayımlandı. |
- Çağatay Yaşmut’tan Moda Cinayetleri - 16 Şubat 2019
- Bir Sevgi Masalı ve Organik Kitaplar - 19 Ocak 2019
- Domingo’dan Böcek Çılgınlığı - 12 Aralık 2018
FACEBOOK YORUMLARI