THKP-C’den Anılar: Tarihe Işık Tutan bir söyleşi

Ayrıntı Yayınları’nın okuyucularına sunduğu Cepheden Anılar, Orhan Savaşçı’nın THKP-C Anıları kitabı yakın tarih kategorisinde yayınlandı.

Ayrıntı Yayınları’nın yakın tarih kategorisinde okuyucularına sunduğu Cepheden Anılar Orhan Savaşçı’nın THKP-C Anıları kitabının meraklıları tarafından bir solukta okunacağını belirtmekte fayda var. İlbay Kahraman’ın gerçekleştirdiği söyleşi 1970’li yılların mücadele atmosferini aydınlatıyor.

Türkiye sosyalist hareketine ilham vermiş ve tarihsel olarak damga vurmuş bir örgütlenme olan THKP-C’nin merak edilen detayları bu kitapta ifade ediliyor. Özellikle Mahir Çayan’la aynı dönemde ve aynı genel komite içerisinde bulunan Orhan Savaşçı’nın komitede bulunan tek ordu kökenli devrimci olması da bu söyleşiyi daha da önemli kılıyor.

Tartışmalı durumunu bugün bile devam ettiren birçok konu hakkında kitapta aradıklarınızı bulabileceksiniz. Ve kitabın tarihe düştüğü not ile tartışmaya devam edebileceksiniz. 9 Mart darbe girişiminde THKP-C’nin tutumu, Mahir Çayan’ın kendi yazdığı mektupla muhbir olduğunu ifade ettiği İlyas Aydın olayı hakkında detaylı anlatım merak ettiğiniz sorulara cevaplar üretecek.

Söyleşi bölümüne 90 sayfalık bir yer ayrılmışken tarihsel birçok belge ile kitaptaki ifadeler desteklenmiş.

Bir bölümünde İlyas Aydın olayına ışık tutmaya çalışan kitapta Ömer Polat’ın Teslim Töre ile yaptığı röportaj, Filistin’de ki devrimcilerin İlyas Aydın izlenimleri yer alıyor.

Uğur Mumcu’nun Orhan Savaşçı ile yaptığı röportajın kitapta bulunduğunu da belirtmekte fayda var.

Toplumsal mücadelelerin yakın tarihine ışık tutma çabasında olan yazarın mücadele tarihine hakim olmasının ötesinde sorulacak soruları titizlikle ele almış olması kitabı önemli yapan noktalardan sadece bir tanesi. Kitabı hazırlayan ve söyleşiyi gerçekleştiren İlbay Kahraman’ın THKP-C tarihine olan hâkimiyetini sorduğu sorulara yansıtması kitabın belge niteliği kazanmasına fayda sağlıyor.

Orhan Savaşçı’nın hafızasından THKP-C tarihine bakmanın bir diğer önemli yanı ise örgüt içindeki ordu kökenli devrimcilerin konumlanışına ve mücadelenin neresinde durduklarına dair bilgiye ulaşabilmektir. Üniversite okurken mücadeleyi örgütleyen devrimcilerin ordu içerisinde de bu kadar yaygın bir ilişki ağını yaratabilmesi büyük bir başarı olsa gerek. Bu kitabın sayfalarını bir bir çevirirken çok iyi bildiğimiz Saffet Alp dışında birçok insanın bu mücadelenin bir parçası olduğuna tanıklık ediyoruz. Faaliyet yürüten kadroların çoğunluğunun tutuklandığı noktada mesleği askerlik olan devrimcilerin mücadeleyi nasıl sırtladıklarını bu kitapta göreceksiniz.

Özellikle kitabın son kısımlarında yer alan ekler; Orhan Savaşçı’nın savunması, Gülten Çayan’ın İlbay Kahraman’a yazdığı İlyas Aydın olayını açıklayan mektubu, diğer açıklamalar ve en sonda yer alan hapishane fotoğrafları tarihsel belge niteliğinde olduğundan bu kitaba ayrı bir değer katıyor.

1 Yıllık bir zamanda koskoca bir tarihi yaratabilme başarısını ortaya koyan genç kuşakların mücadeleyi nasıl bir titizlikle ele aldıklarını görmek isteyenler bu kitabı kesinlikle okumalılar. Askerlik yaparken THKP-C’nin kadrosu olan insanların bir an olsun geri durmadığını ve örgütsel mücadeleyi ileri taşımak hususunda dar imkânlarına rağmen amansız bir mücadele yürüttüğünü bilmek büyük önem taşıyor. Bu insanların mücadelenin bu safhasında bu denli yer alması ise dönemi itibariyle toplumsal mücadelenin bulunduğu noktayı açıklar nitelikte.

Kitabı bitirdikten sonra arka kapakta yer alan “yenildiler” ifadesini kitap yanlışlıyor aslında. Ben bu kitabı okuduğumda yenilgi hikâyesi değil bir başarı hikâyesi gördüm. Yenilgi denilen şeyin ise tarihi yazarken ödenen bedel olduğunu anlıyor bu tarihe gönül verenler.

THKP-C genel komitesinde yer almış olan Orhan Savaşçı’nın mütevazı anlatımını okuduğunuzda bu destansı tarihin bilmediğiniz anlarına tanıklık edeceksiniz.

  • Cepheden Anılar – Orhan Savaşçı’ nın THKP-C Anıları
  • Söyleşi: İlbay Kahraman
  • Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
  • Sayfa Sayısı: 208
  • Baskı Yılı: 2015
Gün Çağ Aydın
Takip için
Vinkmag ad

FACEBOOK YORUMLARI

Yorum

Read Previous

Çocuk Kitapları Yayıncılığı – Röportaj

Read Next

Kemal Varol; Jar, Haw ve Ucunda Ölüm Var

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Lütfen gördüğünüz rakamları bitişik olarak yazınız! *