Kitap Eki listeleriyle takipçilerimize sayısız kitap öneriyoruz. Kitapları incelemiş olan yazarlarımızın değerlendirmeleri ışığında en nitelikli kitapları sizlere tanıtmaya çalışıyoruz.
16 kitaplık öykü listemizde geçtiğimiz yıllarda yayımlanmış öykü kitapları da bulunuyor. Okuma listelerinizi hazırlarken bu listeden de faydalanmanız size nitelikli bir okumanın kapısını aralayacak.
1. Biraz Dolaşacağım – Hazırlayan: Ercan y Yılmaz
Gün Çağ Aydın’ın incelemesi için TIKLAYINIZ
Biraz Dolaşacağım, sizi hiç gitmediğiniz ya da gitmeyi aklınızın ucundan bile geçirmediğiniz bir diyara götürüyor. Feodalitenin çizmeleri altında ezilmiş gencecik insanları, gerici ahlak anlayışının kadınları zapturapt altına almasını, terk edilmiş bir köyde bir başına kalmış ağaçları, çatışma alanında “kurda kuşa yem edilmiş” gencecik insanların diyarını yakından görmek isterseniz eğer; hiç durmayın ve Biraz Dolaşacağım’ı kütüphanenize koyun.
2. Mucizevi Mandarin – Aslı Erdoğan
Neslihan Korkmaz’ın incelemesi için TIKLAYINIZ
Aslı Erdoğan’ın yayımlanmış ilk öykü kitabı olan Mucizevi Mandarin, Everest Yayınları’yla dokuzuncu baskısını yaptı. Öykünün, okuyucuyu anlatıcının depresif dünyasına ortak eden bir gücü var. Üslubu şiir gibi ahenkli, anlatımı oldukça akıcı olan bu öyküde, yazarın iç dünyasını büyük bir samimiyetle sunduğunu görüyoruz.
3. Bazuka – Murat Uyurkulak
Özlem Çetinkaya’nın incelemesi için TIKLAYINIZ
Tol, Har ve Merhume kitaplarının yazarı Murat Uyurkulak’ın 2011 yılında yayımlanan Bazuka adlı öykü kitabı Terapi imzalı yeni kapak tasarımıyla April Yayıncılık tarafından yeniden yayımlandı. İnsanı insana kelimelerle anlatan Uyurkulak Türk Edebiyatının en iyileri arasında. Derdi, hepimizin ortak derdi, anlattıkları da içimizde tutmak zorunda bırakıldıklarımız.
4. Kibrit Ev – Murat S. Dural
Perge Dündar’ın incelemesi için TIKLAYINIZ
Ölüm, rüyalar, iç dünyalarımız, aşk… İthaki Yayınları’ndan çıkmış olan Kibrit Ev tam da bu açıklayamadığımız durumları, olayları konu alan hikâyelerden oluşmuş bir kitap.
5. Pastoralya – George Saunders
Demet Ekmekçioğlu’nun incelemesi için TIKLAYINIZ
Okuduğumuz hikâyeler, bir şeylere çomak sokmalı, yaşananları yüzümüze vurmalı, bizi sorgulatmaya zorlamalı. Saunders bunu çok iyi yapıyor. İtiraf etmekte zorlansak da aslında bu öykülerde hepimizden bir parça var. George Saunders’ın yapıtlarını okumak için Pastoralya kesinlikle iyi bir başlangıç.
6. Ötekinin Rüyası – Julio Cortazar
Selma Sayar’ın incelemesi için TIKLAYINIZ
Cortazar’ın öyküyle ilgili sayısız güzel sözleri vardır. “Kısa öykü maçı nakavtla kazanmak zorundadır.” sözü en meşhurudur. Bir okur Cortazar öyküsü için şöyle diyor: “Kısaca acayip bir üslup, yoran bir öykü.” öyledir. Zira Cortazar’ın dili, öyküleri kimi zaman zihinleri yoran, kimi zaman akılla dalga geçen, ancak ‘en değersiz olanı bile’ olağanüstü bir güzellikte anlatabilen bir dildir.
7. Ayak İzlerinde Adımlar – Julio Cortázar
Rasih Korkmaz’ın incelemesi için TIKLAYINIZ
Ayak İzlerinde Adımlar, Cortázar’ın külliyatının sadece bir kısmı… Her bir kelimesini hayranlıkla okuyacağınız bu öyküler sizi Julio Cortázar’la tanıştırmakla kalmayıp bir efsaneye tanıklık etmenizi sağlayacak.
8. Çerçialan – Gamze Arslan
Sülbiye Yıldırım’ın incelemesi için TIKLAYINIZ
Dili, kendisinin söylediğinin aksine, özgün bir dil. Yalın, akıcı ama bir o kadar da vurucu. Kelimeleri diri, çarpıcı kullanıp öyle yan yana getiriyor ki, aynı anda hem alaycı hem saygın ya da, hem irkiltici hem sakinleştirici, dinlendirici olabiliyor. İlk cümleden son cümleye, çok anlamlı, birbirini tamamlayıcı, birbirini çoğaltıcı dokusunda, öykülerdeki tek bir kelimenin dahi vazgeçilmezliği var. Konuşma dilini çağrıştırsa da, kesinlikle özgün bir dil.
9. Sırça Köşk – Sabahattin Ali
Gökçesu Özgül’ün incelemesi için TIKLAYINIZ
Sırça Köşk sonunda umut taşıyan çok kuvvetli bir sistem eleştirisidir. Halk elleriyle inşa ettiği şeyin ne olduğunun farkında bile değildir. Kendi ürünü olmasına rağmen onu sorgulamaz, onunla ilgili düşünmez; beyni, gözü, dili alınmış bir baştır onunki artık.
10. Satranç – Stefan Zweig
Gökçesu Özgül’ün incelemesi için TIKLAYINIZ
Zweig karşıtlık ağı üzerine kurar öyküsünü; Bay B. ve Czentovic, soru soran ve ifade veren, siyah ve beyaz. O’nu buna iten ise Zweig’in Gestapo ile olan gerçek çatışmasıdır.
11. Gecenin Gecesi – Hasan Ali Toptaş
Gökçesu Özgül’ün incelemesi için TIKLAYINIZ
Hasan Ali Toptaş’ın keskin, uçları belli öyküleri yoktur; hayaller arasında dolaşır, yürüyüş boyu sallanır, bir hayale bir gerçeğe çarparız.
12. Deli Kadın Hikâyeleri – Mine Söğüt
Belma Alper Uğurlu’nun incelemesi için TIKLAYINIZ
Yirmi bir öyküden oluşan Deli Kadın Hikâyeleri‘nin kahramanları acı çeken, ölümle iç içe, yan yana yaşayan, deliren kadınlar.
13. Ölüler Kasabası – Taşkın Pelivan
Korkut Akın’ın incelemesi için TIKLAYINIZ
Taşkın Pelivan, Ölüler Kasabası isimli öykü kitabında kendi içine yolculuğunda okuru da yol arkadaşı edebilmeyi başarıyor.
14. Torik Akını – Adnan Özyalçıner
Derya Doğan’ın incelemesi için TIKLAYINIZ
Torik Akını, birey olmanın toplumsal hayattaki yansımaları ile zaman, mekan, doğa ve insan ilişkilerini harmanlayan, sadelikle bezenmiş bir eser olma özelliği taşıyor.
15. Yoksa Sen Benim En İyi Arkadaşım mısın? – Murat Saat
Sezen Eylül Doğru’nun incelemesi için TIKLAYINIZ
Kesinlikle söylemek gerekiyor ki okur, Murat Saat’in zihninin berraklığına, düş dünyasının zenginliğine benim gibi imrenecek belki. Bir ömürlük tutsaklığın, tecridin yutamadığı aklına ve gönlüne hayranlık duyacak, belki değil mutlak.
16. Tanrı’nın Seyir Defteri – Mıgırdiç Margosyan
Leyla Öztürk’ün incelemesi için TIKLAYINIZ
Kitabında adeta Tanrı ile muhabbete giren yazar, dünyanın “yaratılış” meselesine kendi bakış açısı ve üslubuyla dikkat çekiyor.
- Netflix Türkiye mayıs programı belli oldu - 23 Nisan 2022
- Halsey’den İstanbul konseri - 23 Nisan 2022
- Sepultura Türkiye’ye geliyor - 23 Nisan 2022
FACEBOOK YORUMLARI